nedeľa 12. októbra 2014

Vynovený hrad Čachtice

Beckov
   Predpoveď pekného a teplého počasia na sobotu ma "vyhnala" na bicykeľ- vydal som sa pozrieť čachtický hrad, otvorený po úpravách a archeologickom výskume.

   Ráno bolo teplo, bicykeľ a nezbytné veci nachystané- ostáva iba vyraziť na vláčik do Rybian, ktorý ma prepraví cez vražedný úsek cesty za Bánovcami. Prvý nedostatok- chýbajúca priľba- zjisťujem skoro a stojí ma 5minút. Po finiši prichádzam na stanicu a o minútu aj motoráčik. Druhý zjisťujem pri platení- zabudnutý preukaz ZŤP- a platím o 85centov viac. O hodinku vystupujem v Trenč.Turnej a za jasnej oblohy a +17°C sa dostávam konečne do sedla s nádejou, že smola na dnešný deň je vybratá.



Čachtická grófka
   Cesta ubieha, po hodinke a nezbytnom foto Beckova prechádzam Novým Mestom a pochvíľi aj Čachticami. Tu začína 3km-ové stúpanie ku hradu po úzkej asfaltke- v polovici registrujem dvihnutú závoru na novovybudované parkovisko, búdku výbercu parkovného a zákaz vjazdu. Ten platí pre motorové vozidlá- pokračujem. Pred odbočkou ku hradu je akosi živo a počuť džavot detí- prebieha tu na lúke šarkaniáda. Majú príhodná počasie- je pekne, teplo a fúka vietor, teda šarkanom sa lieta! Kúsok šotoliny musím ísť pešo a ku prvej bráne už na biku.

Druhé nádvorie
Višňové z okna hradu
                             Brána je domurovaná, čistinka pred ňou vykukla spod nánosu kamenia, cesta k druhej bráne je vyrovnaná, širšia a na strane svahu ohradená lanom proti pádu. Druhá brána je osadená vrátami, za nimi stánok s letáčikmi a symbolickým vstupným. U hradieb prvého nádvoria je postavená časť hospodárskej budovy- vo vnútri posedenie na oddych, úkryt pred dažďom a návštevná kniha. Na druhom nádvorí sa pracuje aj o sobote. Dvaja pracovníci murujú klenby vstupov, kaplnka je vyčistená až na pôvodné dno a zastrešená. Pomaly sa vynárajú na svetlo sklepenia, konzervujú sa múry a hrad sa dostáva do pôvodnej podoby- je tu ešte kopa roboty.

Prvá brána
  Husté mraky nad hradom zakryli slnko a navodili ponurú atmosféru- ochladilo sa a preto končím prehliadku, spúšťam sa do dediny a upaľujem domov. Za Čachticami už svieti slnko a po odbočení na hlavnú pred Trenčínom začína fúkať vietor- ako inak- oproti. Cesta domov mi trvá takmer o polhodinku viac, ale stíham to pred štvrtou.





...práce na obnove.
Beckov z duhej strany


   Celkom vydarený deň- až na smoľný začiatok- o rok pôjdem pozrieť, ako pokročila robota na renovácii. Hrad si to zaslúži a je známy aj vďaka povesti a filmu o Báthoryčke- dokladá to aj dvojica turistov z Holandska, pár z Anglicka a dve na parkovisko prichádzajúce nemecké autá.


Žiadne komentáre: